Минаха 33 години, откакто Чернобилската атомна електроцентрала избухна, причинявайки най-тежата ядрена

...
Минаха 33 години, откакто Чернобилската атомна електроцентрала избухна, причинявайки най-тежата ядрена
Коментари Харесай

За първи път: Заснеха с дрон радиоктивното излъчване в Чернобил

Минаха 33 години, откогато Чернобилската атомна електроцентрала избухна, причинявайки най-тежата ядрена повреда на планетата. Днес Чернобил може и да не е идеалната дестинация за отмора, само че всяка година към 70 000 туристи влизат в тъй наречените зона на отчуждение под надзора на локален лидер.

Преди месец откриватели от университета в Бристол организираха изцяло ново изследване, регистрирайки силна радиоактивност в част от зоната на изключване. Екипът употребява два типа безпилотни летателни апарати по невиждан метод, картографирайки в 3D изображение 15 кв. км от зоната за изключване на Чернобил, която е с обща повърхност от 2 600 кв. км. Специфична пулсиращата лазерна система, известна като  LIDAR, измерва контурите в пейзажа, записвайки същевременно нивата на радиация с гама спектрометър. 

Специфична особеност, която заинтригувала откривателите, е Червената гора. Това е гъста гора от 10 кв. км., формирана от мъртви борови дървета наоколо до руините на остарелия реактор. Гората и до през днешния ден съдържа някои от най-интензивните равнища на радиоактивност, които могат да се записват на Земята. " Това е майката природа, която прави своята работа тук ", споделя ръководителят на плана Том Скот пред английския ефирен канал ITV.  " Част от радиоактивността е изчезнала, тъй че общите равнища са спаднали доста. Но има някои присъстващи радиоизотопи, които имат доста дълъг разпад и по тази причина те ще съществуват тук дълго време. "

Да се ​​знае тъкмо кои области ще останат рискови за десетилетия напред и които са безвредни за посещаване, ще бъде от жизненоважно значение за бъдещите старания за възобновяване на региона. Изоставените селища като пристанищния град Припят скоро не биха могли да се възродят за нов живот. Според украинските власти ще бъдат неоходими десетки хиляди години, преди регионът да стане безвреден за обитаване. 

Но това не прави цялата зона изцяло непристъпна. Мястото на остарялата станция се възкресява като нова слънчева електроцентрала, оборудвана с 3800 фотоволтаични панели, които захранват местната мрежа. Междувременно учените обръщат огромно внимание на това по какъв начин природата реагира както на затихването на радиацията, по този начин и на отсъствието на хора. 

Наличието на извънредно подробни карти, идентифициращи най-безопасните зони, ще бъде от изгода за всеки смел странник или откривател, който се интересува от проучването на последствията от едно от най-големите бедствия, породени от индивида в модерната ера.

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР